Tres Peons

Història del club

ORÍGEN I SEUS SOCIALS

El Club d’escacs Tres Peons, és el resultat de la fusió de tres clubs: el Gràcia, que tenia la seu al Bar Glòria del carrer Gran, el Rosselló amb seu a la Cooperativa de Teixidor a Mà, al carrer de Terol 26, i el Torre de Rei, amb seu a la Casa de Almeria del carrer de Sant Lluís.

El Gràcia era el club amb més antiguitat i jugadors, però amb el pitjor local. El Roselló, tenia la categoria més alta però molt pocs jugadors, en canvi disposava del millor local de joc. El Torre de Rei, era un club molt jove amb només 8 anys d’existència, aportava pocs jugadors però molt joves i amb gran empenta i il·lusió.

El nou club d’escacs, va néixer el 1 d’octubre del 1971, la seu va ser la de la Cooperativa de Teixidors a Mà. Al 1981, les dificultats econòmiques i de gestió de la Cooperativa, que finalment van acabar amb la seva existència, ens va empènyer a cercar un nou local, i el mes de setembre ens vàrem traslladar al Club Helena, on vàrem ser-hi 23 anys. La mateixa situació que ens fa foragitar de la Cooperativa, ens amenaçava novament, i el setembre del 2004, es va arribar a l’acord actual amb el Centre, fixant-se la nostra seu al carrer Ros de Olano 9 de Barcelona.

VALORS

El Tres Peons es defineix com “un grup d’amics que juguen escacs”, i com a tal, rebutja la contractació de jugadors “professionals”, mai cap jugador ha cobrat remuneracions per jugar amb els nostres equips.

La finalitat del Tres Peons és facilitar l’ensenyament i la pràctica dels escacs, per estendre al major nombre possible de persones, els valors que es deriven d’aquest esport.

El Tres Peons ha d’oferir als seus socis, de setembre a juny, al menys un dia a la setmana, competicions organitzades d’escacs.

En canvi els èxits esportius no son una finalitat per ells mateixos, tot i que son benvinguts sempre que s’hagin aconseguit respectant els valors esmentats.

HISTÒRIA ESPORTIVA

El Tres Peons ha participat des de la seva fundació als Campionats de Catalunya per Equips, durant els primers anys amb tres equips, nombre que s’ha anat incrementant fins els 9 equips que actualment te.

L’any 2004 el primer equip es va proclamar campió de Catalunya de Segona Divisió, L’any 2007, el primer equip, va ser tercer a la final absoluta de la Copa Catalana i primer al seu grup de la Primera Divisió de Catalunya; es va proclamar Campió de Catalunya d’aquesta categoria en guanyar al Sitges en el match final, aconseguint a més l’ascens a la màxima categoria dels escacs catalans, la Divisió d’Honor.

Al 2008, el Tres Peons ha estat l’únic equip absolutament amateur que ha jugat en aquesta Divisió d’Honor, i tot i que no l’ha pogut mantenir, ha estat motiu d’especial orgull per tots nosaltres.

L’any 2013, el primer equip torna a proclamar-se campió de Catalunya de primera divisió, guanyant a Lleida el matx contra el seu equip, i per segona vegada el Tres Peons serà club de Divisió d’Honor.

L’any 2.021 l’Ajuntament de Barcelona acorda atorgar la Medalla d’Honor de la Ciutat de Barcelona al Tres Peons. El dia 30 de novembre, al Saló de Cent, l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau ens lliura la medalla. És la primera vegada que aquesta distinció s’atorga a un Club d’escacs. 

ACTIVITATS ESPORTIVES

El calendari del Tres Peons està format per activitats de diferents tipus:

Competicions socials, es juguen els divendres i estan formades per

 • 9 tornejos de partides blitz, ritmes 3+2 i 5+0
 • 1 torneig social ritme std
 • 1 obert bicolor  ritme rapid
 • 1 copa tres peons ritme rapid
 • Memorial Jesus Martin ritme rapid  (Dilluns) 
 • Obert Bicolor under 1800 Elo Catala
 • Obert Standard Tres Peons Under 1800 elo catala 

Competicions federatives

 • El Campionat de Catalunya per equips, es juga els diumenges al matí de febrer a abril

Competicions obertes a jugadors d‘altres clubs

 • Obert Internacional Tres Peons, divendres de gener a abril
 • Obert Internacional Cafès Tupinamba, dimecres de març a maig
 • Obert Internacional Memorial Juan Segura, els dimecres d’octubre i novembre
 • Obert Internacional Vila de Gràcia, els divendres d’octubre i novembre
 • Obert d’escacs de Base Vila de Gràcia, (majors 55 anys) 
 • Actius cap de setmana
 • Blitz Equips Cap de Setmana
 • Blitz Cap de Setmana

D’ALTRES ACTIVITATS

Escola d’escacs

Escola per Adults dirigida pel Mestre Internacional Marcelo Panelo, tots els Dimarts

Escola de nens dirigida pel Mestre Catala Jaume Gallart amb el suport de la Mestre FIde Leancy Fernandez, el mestre catala Daniel Leiro i el jugador Dimitri Zhukov , Dimecres, Dijous i Divendres. 

Activitats relacionals

Sopar del repartiment de trofeus

Edició quatrimestral del “Butlletí” que recull les activitats del Tres Peons

POSICIÓ ACTUAL

El Tres Peons és el primer club d’escacs de Catalunya per activitats organitzades, per nombre de llicències federatives i nombre d’equips a la lliga catalana.